Menu minum petang hari ni ialah colek kerang. Korang tau tak colek tu apa? Kerang wajib la korang tau kan. Ok colek tu macam sos la. Senang je cara nk buat dia. Blend cili kering dan bawang putih. Lepas tu panaskan dalam periuk, kasi masak la. Taruk gula melaka and then tambah la gula sikit dan garam secukup rasa. Kalo nak pedas, taruk la cili kering tu banyak banyak. Tak pon korang taruk la cili api sikit...hehe
Kerang tu ada dua choices. Leh rebus or bakar. Aku prefer yang bakar punya. Sebab yang bakar ni tak banyak air keluar. Alaa...air kerang tu la. Kalo yang rebus kan, bila bukak kulit kerang (eh kulit ke cangkerang?) tu, kan air dia keluar. Tu pasal aku tak suka. Kalo yang bakar, takde air. kering je.
Nak tau camna cara aku bakar kerang? Eh senang je. Atau boleh jugak dikatakan malas punya style...eheh. Sebab aku just guna kuali biasa tu je. Letak kerang dalam kuali, bukak api, then bakar la...hihi. Tunggu sampai air dia kering. So, bila dah masak angkat semua kerang kerang tu and then makan time!
nota: Bila sebut pasal kerang, mesti teringat kat ramadhan. Oh rindu ramadhan :)
No comments:
Post a Comment