Sunday, June 26, 2011

puding tembikai

Assalamualaikum!

OK, next resepi nak share resepi puding tembikai. Kalo kat kedai mahal tau. Bulan puasa baru jumpa. Tapi senang je cara nak buat. Tak tau la pasaipa depa jual mahal. Maybe susah nak buat lapis lapis tu kotttt. Tapi takde la susah sangat. Senang jeee I tell youuuu. Ecececeh.

ni aku punya version...puding tembikai takde biji...tehhee


Bahan bahan :-
- 1 paket agar agar serbuk plain (tanpa warna)
- 2 keping roti gardenia
- 4 cawan air
- 1/2 cawan gula
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 cawan susu cair
- 2 sudu besar mentega
- 1 sudu kecil esen vanila
- Sedikit cincau dipotong kecil / bijan hitam
- Sedikit pewarna merah dan hijau

Cara cara :-
1) Masak agar agar dengan gula dan air hingga gula hancur.
2) Sambil itu, rendam roti gardenia dalam susu cair dan carik carikkan. Blend roti bersama susu cair tadi dan juga susu pekat.
3) Masukkan bahan blend tu ke dalam periuk. Masukkan juga esen vanila dan mentega. Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit. Tutup api.
4) Ambil sedikit adunan (1cawan), warnakan dengan pewarna hijau sebagai kulit tembikai. Biarkan keras sedikit.
5) Ambil sedikit warna asal (3/4 cawan), curahkan atas lapisan hijau tadi. Biarkan keras sedikit.
6) Adunan selebihnya warnakan dengan pewarna merah dan curah atas warna asal tadi. Taburkan potongan cincau / bijan hitam. Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais.

p/s: Ini hanya sekadar resepi. Sukatan bergantung pada citarasa memasing. Lain orang lain caranya kan. Selamat mencuba!

2 comments:

Azreen Shafila Abdullah said...

kismis pom boleh dijadikan "biji" tembikai :)

Ieda Sefie said...

azreen shafila...boleh je. tapi kismis nampak besar la sikit. kalo rajin leh la potong2...hehe